Regel en wetgeving CZ

WGBO
Een van de belangrijkste wetten die van toepassing is op de complementaire zorg is de WGBO. WGBO staat voor Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst. In deze wet staan de rechten en plichten van de zorgverlener en de cliënt omschreven. Het gaat over hele praktische zaken. Zo heeft een cliënt recht op duidelijke informatie. Ook zijn er bepalingen over minderjarigen, het medisch dossier, de bewaartermijn van de dossiers en de geheimhouding van persoonlijke informatie.
Wet BIG
Het BIG-register geeft aan wat de bevoegdheid is van een zorgverlener. Apothekers, artsen, fysiotherapeuten, gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten, tandartsen, verloskundigen en verpleegkundigen kunnen zich registreren in het BIG-register. Iedereen kan het register raadplegen.
Het BIG-register komt voort uit de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG).
WKKGZ
Sinds 1 januari 2016 moet elke zorgaanbieder aan nieuwe kwaliteitsregels voldoen. Ook aanbieder van complementaire / alternatieve zorg. Die regels staan in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Deze wet geeft aan wat er moet gebeuren als een cliënt een klacht heeft over de geleverde zorg.
Bron: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/brochures/2016/03/01/wet-kwaliteit- klachten-en-geschillen-zorg-aan-welke-regels-moet-een-aanbieder-van-complementaire- alternatieve-zorg-voldoen